russian
sfeerbeeld kaas

Historie

Kaas is een oerhollands en stokoud product. Er zijn aardewerken potjes gevonden, voorzien van gaatjes, die gebruikt werden om de 'wrongel' te laten uitlekken. De vondst stamt uit ca. 800 voor Christus! In zijn boek 'De Bello Gallico' beschrijft Julius Cesar dat de Germanen in de Lage Landen kaas aten.
Het exporteren van kaas is ook al heel oud. In de Middeleeuwen werd er al Hollandse kaas naar het buitenland verscheept. Vanaf de Gouden Eeuw (1600-1700) stond Nederland in het buitenland bekend als 'kaasland'.

Kaas werd van oorsprong gemaakt op de boerderijen waar de melk vandaan kwam. Het was meestal de taak van de boerin. Pas in de 19e eeuw werden er zuivelfabrieken gebouwd. Niettemin zijn er in Nederland nog steeds veel kaasboerderijen te vinden, vooral in de veenweidegebieden van Zuid-Holland en Utrecht. Momenteel zijn er nog 500 kaasboerderijen!
De Alkmaarse waag is al sinds 1581 een kaaswaag. De vaak per schip aangevoerde kazen werden daar gewogen, alvorens te worden verhandeld. Er bestond een apart gilde voor de dragers van de kaas.

kazen